Skabb (film gjennom okularet på mikroskopet med telefon)  er en liten midd som graver ganger i overhuden, og formerer seg der. Smitte skjer ved nærkontakt mellom mennesker, og når man er smittet utvikles utslett ledsaget av kløe. Utslettet er ganske uspesifikt, og man bør påvise skabb enten ved å isolere denne fra gangene eller se den ved hjelp av et dermatoskop. Er mistanken sterk og man påviser de typiske skabbgangene er det tilstrekkelig for å iverksette behandling.

Behandlingen er enten ved hjelp av kremer eller inntak av tabletter. Kremene er reseptfrie, tablettene krever resept fra lege. 1.valget i Norge er Nix (permetrin 5%), benzyl-benzoat 2. valg. I Sverige er benzyl-benzoat 1. valg. Legemiddelet heter der Tenutex og er en kombinasjon av disulfiram og benzyl-benzoat, og formuleringen er mindre irriterende enn den som brukes i Norge. Tenutex kan nå skaffes i norske apotek. Det kan være noe leveringstid, og prisen i Norge er høy.

Generelt skal alle du deler seng eller bord med (de du bor sammen med/har ligget over hos) behandles. Behandlingen må utføres på samme tid. Før behandling bør huden fuktes (ta en dusj, bruk neglbørsten godt under alle negler), tørk huden før påføring av krem eller liniment. Hele hudoverflaten må behandles med unntak av ansikt/hodebunn (FHI sier nå ansikt skal inkluderes unntatt rundt munn og øyne). Anbefalingen er å gjenta etter en uke. Etter Nix/permetrin vasker man seg/dusjer etter 12 timer, etter benzyl-benzoat 24 timer (benzyl-benzoat påføres 2 ganger med 5-10 minutters mellomrom). Neste morgen bytter man sengetøy (FHI anbefaler også å bytte sengetøy kvelden før), og tar på nytt tøy. Tekstiler må enten vaskes på 60 grader, henges vekk en liten uke (5-7 dager) eller legges i pose i fryseren over natten. Dette gjelder også for sko/støvletter.

Benzyl-benzoat fra Sverige/Tenutex kommer i 100 g tube og 50-60 gram skal påføres en voksen kroppsoverflate. Da har man nok for ytterligere en påføring en uke etter (i henhold til FASS kun nødvendig i «svåra fall»).

Tablettene inneholder virkestoffet ivermectin, og markedsføres nå som Scatol. Doseringen er ut fra kroppsvekt. Myndighetene har nå åpnet for refusjon etter blåreseptordningen. Kravet er at lokalbehandling er forsøkt og at man har fortsatt har skabb.

Husk at det kan klø i ukevis etter at behandlingen er gjenomført og det kan være behov for en kortisonkrem i tillegg når kløen er uttalt eller det er utviklet eksem.