Akne er en svært vanlig tilstand i ung alder og debuterer ofte i forbindelse med puberteten. Det er en tilstand som affiserer talgkjertlene, og man kan si at det er et misforhold mellom hva som produseres av talg i kjertelen og hva som kan komme ut via en relativt smal utførselsgang/poreåpning i hudoverflaten. Denne poreåpningen vil ofte tette seg (hudormer/komedoner/blackheads/whiteheads).

Behandlingene vil derfor rette seg mot disse faktorene; redusere talgproduksjon (p-piller med anti-androgen virkning, Isotretinoin) og fri flyt av talg ut på hudoverflaten ved å løse opp talgproppen i poreåpningen. Her er behandlingen som regel bruk av syrer (fruktsyrer mm hos kosmetologen;  vitamin A syre, azelainsyre mm hos legen).

Antibiotika kan også benyttes lokalt på huden eller som tablett, men helst i korte perioder, fordi man ikke ønsker resistente kvisebakterier (propionebakterier). Da vil behandlingene virke dårligere på sikt.  
Tetracyclin er et antibiotikum som ofte prøves som tablett, ikke nødvendigvis fordi det påvirker bakterier så mye, men fordi tetracycliner generelt virker betennelsesdempende på kjertelsykdommer i huden.

De fleste pasienter med akne kan behandles hos fastlegen, men ved langvarige plager som krever antibiotika i tablett-form eller hvor en frykter arrdannelse, kan fastlegen henvise hudlege. I de fleste tilfelle vil det da dreie seg om vurdering i forhold til Isotretinoin, en litt langvarig kur med endel bivirkninger, men som er den eneste kur med varig virkning på kvisesykdommen.